top of page
  • jakessonprivat

Är du värd att fotas?

Det här är till dig som vill boka en familjefotografering men väntar med det till du har gått ner mer i vikt och känner dig finare. Jag har själv undvikit att vara med på bild så många gånger. Många år! Så tro mig när jag säger att jag VERKLIGEN förstår känslan. I min bakgrund finns massvis med problem kring vikt/kost/hälsa och framförallt mental hälsa. Jag har gått ifrån att ha ätstört beteende och varit underviktig till att vara överviktig med lika ätstört beteende. Genom diverse graviditeter och olika tuffa tider i livet. I slutändan har jag ju insett att det sitter i huvudet och inte i kroppen. Det har aldrig handlat enbart om min vikt utan om så mycket mer - som självkänsla och ideal t.ex.


Igår delade jag en bild på stories på instagram från nians bal. Jag log stort och hade på mig en grön, vintage klänning. Man ser tydligt hur huden på armarna hänger och midjan är pinnsmal. Efter det började jag gymnasiet och rasade ännu mer i vikt. Och vad vill jag säga med det, jag som inte ens vill fokusera på utseende egentligen? Jo, att jag var inte lyckligare då - för att vikten var låg. Och vikten berodde inte på hälsosamma vanor utan på psykisk ohälsa. 🤷‍♀️


Någonting som gjort stora skillnaden för mig är att låta mina sociala medier fyllas av kroppspositivitet. Människor (framförallt kvinnor) som vågar visa upp någonting äkta och verkligt - utanför de snäva och orealistiska (och i många fall skadliga) normerna som vi ständigt matas med i media. När jag började följa kroppspositiva konton av olika typer märkte jag att min hjärna liksom programmerades om. Helt plötsligt var ju normen i mina flöden mycket mer inkluderande och varierande. Kroppar fick se ut som kroppar faktiskt ser ut - bortanför photoshopade fotomodeller. Och kanske viktigast av allt: DET SLUTADE FOKUSERAS SÅ HIMLA MYCKET PÅ UTSEENDE!


Det kanske låter lite motsägelsefullt - att kroppspositiva konton (som ju i många fall handlar om att visa upp kroppar) gjorde att jag slutade fokusera på kroppar? 😅 Men faktum är att det som kontona gjorde var att de avdramatiserade kropparna - och fick mig att istället fokusera på att leva. Att inte stirra mig blind på mitt utseende och hur kläderna sitter *fel* utan att istället välja kläder som känns sköna och kul, att skratta högt med mina vänner och att kasta mig ut i havet med mina barn. Oavsett hur jag ser ut. Vilken befrielse!


Därför vill jag idag tipsa dig om några av mina favoritkonton på instagram som faktiskt på många sätt räddat mitt liv. Inte så att jag varit påväg att inte överleva - men det handlar ju om så mycket mer. Att FAKTISKT leva, inte bara överleva. Att ha ett fantastiskt liv - oavsett hur jag ser ut. Det unnar jag dig med! 😍


och du, boka in den där fotograferingen ändå. Vänta inte. Det kanske rinner ut i sanden och sen är barnen stora och du undrar varför du inte tog chansen. Barnen älskar dig och vill ha bara dig, som du är. De vill ha minnen bevarade av er tillsammans - inte för att ni ser bra ut utan för att ni KÄNNS bra. 😍Några av mina instagramhjältar:

@fiaanderberg

@kobranhugger

@curvesinclothes

@josefineiivarson

@johanna.bladh

@fridakummerfeldt

@baranikki

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page